Katsoin eilen euroviisujen semifinaalia. Oli mielenkiintoista kuunnella ja arvostella esityksiä. Jäin miettimään sellaista asiaa kuin musiikkimaku. Kuulin vasta ensi kertaa kunnolla Kuunkuiskaajien euroviisukappaleen ja täytyy sanoa, että se oli pettymys. Jännää siinä mielessä, että pidän kyllä kansanmusiikista. Ehkäpä 'työlki ellää' oli liian viihteellistetty kaikin puolin sytyttääkseen minua. Mene ja tiedä.

Silti juuri kansanmusiikin parissa olen kokenut huimia musiikillisia elämyksiä, kun olen päässyt kuuntelemaan paikan päälle aitoja pelimanneja (esim Rääkkylässä opiskeluaikoina yhdellä viikonlopun kestäneellä kansanmusiikkikurssilla, taikka Kaustisen kansanmusiikkifestareilla).

Musiikkimakuni on laaja, voisin väittää. Ehkäpä juuri siksi, että olen opiskeluaikoina käynyt läpi kursseja niin taide- kuin rockmusiikin historiasta sisältäen suomalaisen rock- ja iskelmämusiikin historian myöskin. Musiikkimakuhan on niin kuin maku vaikkapa ruoan suhteen. Sinä vierastat sellaista, mitä et ole koskaan maistanut, mutta kun totut siihen, voit pitää sitä herkkuna.

Minua saattaa sytyttää niin country, blues, jopa raskas rock...ja toisaalta taidemusiikki, elokuvamusiikki... Gospelmusiikki on ihan omaa luokkaansa ja etenkin siinä  näyttelee myös sanoitus suurta roolia.

Kun mietin jotakin yhteistä niille lauluille, joista 'innostun' voin löytää ainakin sellaisia pirteitä kuin kauneus, autenttisuus ja energia. Viihde, kaupallisuus ja iskelmämusiikki eivät yleensä sytytä, mutta poikkeuksia on, kuten esimerkiksi Anna Erikssonin 'energinen ja hehkuva' tapa laulaa.

Syvälliset sanat ja kaunis melodia yhdessä tekevät minuun suurimman vaikutuksen ja ymmärrettävyyden kannalta on mieluista kuunnella suomen kielellä laulettua. Siksi olen iloinen esimerkiksi Juha Tapion ja Mikko Kuustosen menestyksestä Suomen musiikkimaailmassa.

Mutta oli miten oli, hyvä on, että euroviisuja järjestetään ja musiikki elää!

Tämä kuva on otettu valkokankaalta 'kolmen J:n konsertista' viime kesän herättäjäjuhlilta Lapualta (Jim Morrison sun muut eivät kylläkään esiintyneet siellä, vaan nuo vasemmassa alalaidassa mainitut :)