Himskatti kun melkein yöunet on menneet sellaisesta asiasta, kun meitsi on nyt harrastanut ihan pienimuotoista jälleenmyyntiä. Heti alkoi omatunto kolkuttaa, että eihän tätä nyt pimeästi voi tehdä, vai onko oikeasti joku alaraja siinä, miten paljon Oriflamekonsultti voi tienata verottomasti? Sain hyvin ristiriitaista tietoa, kun kyselin ihmisiltä asiasta. Yksi sanoi, että ei tietenkään noin pieniä summia tarvi mihinkään ilmoittaa, toinen sanoi, että pitää kaikki ilmoittaa.

Sitten löysin netistä keskustelupalstoilta keskustelua aiheesta. Joku haukkui jonkun toisen lyttyyn siitä, ettei ilmoita myynnistään, sanoi itse hankkineensa y-tunnuksen ja ilmoittavansa tietonsa 5-lomakkeella. Ei kun selvittämään, että mikä on 5-lomake. Hui miten säikähdin, kun näin sen lomakkeen netissä vero.fi sivuilla - sehän oli yrittäjän verotusta koskeva nelisivuinen kaavake!

Tähän minun meikkikonsulttiurani nyt sitten katkeaa, ajattelin surullisena ja todellakin menetin melkein yöuneni. Aamulla päätin kuitenkin tarttua härkää sarvista ja marssin verotoimistoon todetakseni, että se oli juuri tänään suljettu.

En voinut kuitenkaan luovuttaa, vaan heti kotiin päästyäni soitin suoraan verohallintoon. Siellä ystävällinen virkailija vastasi ja kertoi että soitin aivan oikeaan paikkaan. Sieltä löytyi faktatieto.

Eli: pienikin myynti tulee ilmoittaa. Mutta: ei millään 5-lomakkeella, vaan vaikka ihan ruutupaperilla, josta on otettu kopio. Se liitteeksi veroilmoitukseen, johon on myös kirjattu myynti kohtaan 'muut ansiotulot'.

Kirjanpitoa tulee sen verran, että varsinainen myynti (siis ulkopuolella ovat omat ja perheenjäsenten nettohintaiset tilaukset) ja omat kustannukset siitä on kirjattava ylös. Ei ihan ylitsepääsemätön, mutta toisaalta kova homma luultavasti aika mitättömistä summista. Vaan silti pieni hinta puhtaasta omatunnosta!!

Jos nyt joku sitten sattuu kysymään, että tienaatkos tuolla ja entäpä verot, niin saan hyvillä mielin vastata, miten asia on. Kyllä helpotti kun sain tämän selvitettyä. Nytpä selvitin sen täällä blogissakin, jos joku tätä tietoa vaikka sattuu tarvitsemaan.