Olimme lauantaina Oulussa ihan päiväseltään. Minä, mieheni, äiti ja isä. Lähdimme aamuseitsemältä. Pysähdyimme Ylivieskassa Kärkkäisen shoppailukeskuksessa. Oli hyvä, että oli aamu, sillä aamuyhdeksältä minulla ei ole järkevää aivotoimintaa, saatikka vireyttä ja mielenkiintoa ostosten tekemiseen. Kukkaroni jäi siis entiselleen ja olin siitä hyvin mielissäni. Minullahan on se ongelma, että oikeasti en tarvitse mitään ja koko ajan ostan jotakin. Nyt en ostanut.

Meillä oli pala hirveä mukana. Vävypoikani äiti Kreikasta on juuri nyt Oulussa ja hän halusi hartaasti laittaa hirvenlihaa. Ei ollut ihan helppoa saada tuoretta hirvenlihaa, mutta feisbuukki tuli apuun ystävän muodossa, jonka mies kuuluu hirviporukkaan. Tehtiin diili: minä leivon ja palkaksi saan kreikkalaisäidille hirvenlihaa. Diili oli hyvä, sillä minä hyödyn leipomisesta kutsuille, jossa itse olen esittelemässä omia kosmetiikkatuotteitani.

Hirvi meni oikopäätä pakastimeen Oulussa, mutta miten olikaan kreikkalaisäiti loihtinut herkullisen päivällisen. Lihaakin oli monta laatua ja salaatteja ja kasvispaistosta ja zazikia ja...niin, ouzoakin tarjottiin. Aniksenmakuista alkoholijuomaa. Heti sellaista täyttä tavaraa, niin kuin nyt vaikkapa koskenkorva on. Jäiden kanssakaan en sitä halunnut maistaa. Ei sillä, että mikään absolutisti olisin, mutta ei vaan maistunut.

Pikkuisen on kurjaa, kun kreikkalaisäidin kanssa ei ole yhteistä kieltä, mutta tytär puhuu jo kreikkaa ja saadaan suora tulkkaus suomesta kreikaksi ja toisinpäin.

Vävyn kanssa olisin voinut jutella vaikka puoli päivää biokemiasta ja olisimme molemmat takuulla olleet innostuneita. Hän olisi saanut opettaa minua, kun on pitkälle opiskellut biofyysikko. Kun olisi yhteinen kieli. En kai minä nyt solubiologian sanastoa englannin kielellä hallitse, kun en hallitse suomeksikaan!

Itsekseni täällä opiskelen. Olen saanut selville mielenkiintoisia asioita. Esimerkiksi, että suurin syy siihen, että me vanhenemme, heikkenemme, rypistymme ja lopulta kuolemme ovat vapaat radikaalit! Nyt seuraa pieni luento: (opetan samalla itselleni)

Vapaat radikaalit ovat happiyhdiste- tai -molekyyliparkoja, jotka (palamisen seurauksena?) ovat loukkaantuneet ja vähän hajonneet. Niistä on tullut sellaisia, joilla on pariton määrä elektroneja. Jos yhdisteellä on pariton määrä elektroneja, sille tulee hätä! Se pitää äkkiä etsiä joku toinen yhdiste, jonka kanssa sen pitää päästä reagoimaan, että se saa elektroninsa balanssiin. Jos yhdiste, jolla on 'elektronihätä', on vapaa radikaali, se toinen yhdiste sitten hapettuu ja vahingoittuu.

Jos se on vaikkapa proteiini, johon vapaa radikaali tarttuu, sen aminohappojärjestys ja sidokset menevät sekaisin. Siksi vaikkapa ihon tukiproteiini kollageeni voi vahingoittua ja sitten iho löystyy ja tulee ryppyjä. Radikaali voi tarttua solun pintaan ja vahingoittaa solukalvoa niin, että solun aineenvaihdunta ei pelaa. Silloin solu kuolee. Pahinta on jos radikaali pääsee solukalvon läpi ja menee solun sisälle. Jos on vielä niin huono turi että se tarttuu solun dna:han, on tosi paha juttu. Dna - järjestys menee sekaisin. Tulee mutaatio ja kun solu jakautuu, mutaatiot monistuvat. Jos mutaatiosolu on pahanlaatuinen, niin tulee syöpä! Hui!!

Niitä radikaaleja tulee meidän elimistöömme joka päivä hurja määrä, sillä niitä on paljon vaikkapa vain ilmassa, jota hengitämme tai auringon säteilyssä. Se ei ole ihan kauhean vaarallista jos niitä ei tule tolkuttomasti, itse asiassa meidän elimistömmekin tuottaa niitä kun se polttaa ravintoa. Radikaalit tappavat bakteereita ja ovat tietyssä määrin hyödyksikin. Ja meidän elimistössämme on paljon antioksidantteja. Ne pelastavat vapailta radikaaleilta!

Antioksidantteja saa terveellisestä kasvisravinnosta. Niitä voi saada ihovoiteistakin, mutta silloin ne ilmeisesti vaikuttavat vain ihon pintasoluissa ja taistelevat radikaaleja vastaan, jotka meinaavat tehdä meille ryppyjä.

Antioksidantti on yhdiste, joka pysäyttää vapaan radikaalin. Se sitoo sen (ilmeisesti) itseensä ja hapettuu, kun taas se, mihin radikaali on meinannut ensin tarttua, pelkistyy, neutraloituu, pelastuu. Hirmu kivoja ovat antioksidantit!!

Niitä pitää saada voiteista ja ravinnosta paljon ja pitää käyttää aurinkorasvoja ja välttää myrkkykaasuja niin sitten voi mahdollisesti elää kauemmin ja terveemmin, ellei sitten tapahdu jotakin muuta odottamatonta.

Eilen tämän kaiken opiskeltuani menin nukkumaan ja lisäsin spontaanisti iltarukoukseeni: ...'Varjele vapailta radikaaleilta' . Silloin päätin lopettaa tämän aiheen opiskelun tältä erää. Liika tieto lisää tuskaa.